Nya Remonthagen

Ny stadsdel i Östersund med boende, forskning och odling i samspel

Vad är Nya Remonthagen?

Nya Remonthagen är ett nytt stadsområde som kombinerar kunskaper och erfarenheter från vårt kulturarv med modern standard, precis vid stadens östra entré.

Ambitionen är att utveckla en levande miljö med bostäder, verksamheter, odling och offentliga rum som samverkar för en hållbar stadsutveckling. Universitet, näringsliv, civilsamhälle och myndighet ska mötas och påverka varandra.

Stadsbyggnadskonst, landskapsgestaltning och arkitektur ska skapa lämpliga ramar för en stadsdel som kretsar runt ett vackert parkrum, attraktiv för såväl besökare som för boende i området.

Stadsdelen ska minimera det ekologiska avtrycket och bidra till en ökad biologisk mångfald. Tekniska lösningar ska kretsloppsanpassas.

Framtidsvisionen

En viktig del i arbetet har varit att foga in den nya stadsdelen i den befintliga strukturen på ett vackert och praktiskt sätt, dvs att söka en helhet för projektet och det omgivande området.

Östersunds översiktsplan säger

I Östersunds kommun finns det mycket. Här finns även Jämtlands enda stad, tätorter med egna identiteter och levande landsbygd. Kommunen präglas av det öppna odlade landskapet vid Storsjön och stora naturområden vid foten av fjällvärlden. Lokaliserad i Sápmi, utgör den samiska kulturen en viktig del av kommunen.

I Östersunds kommun bor runt 64 000 invånare. Enligt SCB:s befolkningsstatistik är Östersund den större kommun i Norrland som ökat näst mest i relativ befolkning åren 2015–2020 (efter Umeå) med knappt 5 %. Under samma period har grannkommunen Åre ökat med nästan 13 % vilket visar på det stora intresset att bosätta sig i länets tillväxtområden. Näringslivet är mångfasetterat med många småföretag. Den största näringen är besöksnäringen. Kommunen är känd för sitt mathantverk och Jämtlands län har flest småskaliga matproducenter i landet.

Östersund är även en attraktiv studentstad. Mittuniversitetet har drygt 20 000 studenter, varav cirka 6 000 studenter på campusutbildningar med jämn fördelning mellan Östersund och Sundsvall - resten läser distansutbildningar. Forskning bedrivs här bland annat inom Nationellt vintersportcentrum och Etour –Turismforskningsinstitutet.

Den fysiska planeringen ska skapa en samhällsstruktur som bygger på ett kretsloppstänkande. Kommunen ska sträva mot långsiktig hushållning och biologisk mångfald vid nyttjande av mark och vatten. 

Energi- och materialanvändningen ska vara effektiv i förhållande till nyttan och vi ska minimera negativ inverkan på omgivningen i form av utsläpp till luft och vatten. 

  • 75 000 invånare år 2040 är målet och närhet är ledord, det vill säga staden behöver växa inåt.

  • De äldre blir fler, vilket ställer högre krav på samhället. Samtidigt har de äldre värdefulla erfarenheter som behöver föras vidare till yngre generationer. Utbyte mellan generationerna behöver främjas.

  • Vår livsstil har de senaste 100 åren påverkat jorden negativt. Stadsplaneringen måste skapa möjligheter som minskar våra avtryck på miljön och klimatet.

  • Bara hälften av befolkningen är tillräckligt aktiva. Vi har en ökning av övervikt och fetma. Stadsplaneringen måste skapa hälsofrämjande livsmiljöer

  • Växer vi som stad ökar också resandet - mer samarbete i regionen och fler turister föder fler resor.

  • Östersund behöver stärka och utveckla sin roll i Åre–Östersundsregionen,

    Trondheim–Östersund–Sundsvall, samt hela Norrland.

Nya Remonthagen består av tre ben

Utforska respektive undersida för mer information.