Forskning, kunskap och kultur

I Nya Remonthagen möts olika generationer. Barnfamiljer, unga vuxna i förvärvsarbete, studier eller hemmavarande, liksom andra vuxna och äldre har sina hem med olika boendeformer. Med tillgång till såväl hyresrätter som bostadsrätter inom samma stadsdel ges möjlighet till kvarboende över längre tid. Samspelet mellan olika åldrar kan på så vis främjas och utbytet av erfarenheter underlättas.

Närheten till Universitetet möjliggör enkla kontakter med institutioner och näringsliv. I Nya Remonthagen ska innovationer och forskning prövas och förankras. 

Närheten till staden, kollektiva kommunikationer, kommersiell och allmän service, grönområden och skidstadion svarar mot livets praktiska behov, och kontakten med förenings- och kulturliv kan ske naturligt. Närliggande skidspår och idrottsanläggningar kan främja folkhälsan. 

Konst och konsthantverk förankrade i lokala kulturyttringar placeras i området och förstärker platsens befintliga karaktär.

Samarbeten

JLU- Center

I anslutning till fältet och som länk mellan områdets olika stadsrum finns Nya Remonthagens hjärta, JLU-Centret. En central äng med olika byggnader och kulturyttringar som tillsammans bildar ett levande rum med verksamheter och aktivitet. JLU-centret består av ett huvudhus som inrymmer café, bageri, växthus med trädgårdsmästeri samt salar och kontor för verksamhet.

Det kompletteras med en låg jordstensmur i norr längs Ryttarvägen som skydd mot trafiken. Här placeras också en bågformad utsiktsbänk ihop med information om platsen, i form av ett konstverk. Ängsytan kantas av fruktträd planterade i ett mönster som påminner om ett ”pärlhalsband”. På så sätt får Ängen en tydlig rumslig inramning. Lokalerna i Norrgårdens bottenvåning samt husen i Västra gruppen kompletterar och ingår i verksamheten. Huvudhuset får terrasser åt både väster och söder och bildar lä. Åt väster har man utsikt mot fjällvärlden, åt söder över så kallade visningsträdgården och fältet. I JLU-Centret ska universitet, näringsliv, civilsamhälle och myndighet mötas och påverka varandra.

Mittuniversitetet i samverkan med näringslivet ska följa, stödja och utvärdera projektet. Folkbildningsförbund, konstföreningar, näringsidkare och utbildningsorganisationer liksom även andra aktörer har uttryck intresset om att etablera sig i JLU-Centret och använda det nya området som en arena för entreprenörskap och lärande kring nya lösningar som rör vår stadens hållbara utveckling. Mer information om detta finns i Gestaltningsprogrammet.

Görel berättar

Konst- och historiekännaren Görel Åsbo-Stephansson berättar om arbeten med konst och historia.

Skulptur, konst och konsthantverk

Redan tidigt i projektet har arbetsgruppen framhållit vikten av att med konst på Nya Remonthagen skapa rumskänsla, ge anledning till lek och samtal, men framför allt skapa en attraktiv miljö ur ett estetiskt perspektiv. En grupp inom JLU, bestående av projektledaren, arkitekten, och konstkunniga med gedigen erfarenhet av konstnärlig utsmyckning i bostadsområden, har tagit fram förslag på lämplig placering av konst och konsthantverk i området.

Konstnärliga bidrag tillförs projektet på olika sätt. Dels i form av fria verk i de publika stadsrummen, till exempel efter promenaden mot fältet eller vid det centrala ängsrummet, dels också inne i bostadsgårdarna. Konstverken ska ha motiv som anknyter till grundtemat för hela projektet, det vill säga att synliggöra sambandet mellan människa och natur. De tre teman för konstverken i Nya Remonthagen är: hästen, det samiska och ett lärande med inriktning på hållbarhet.