Löpande dialog.
Lokal förankring
För att utgå ifrån lokala kulturyttringar och med sikte på framtiden har JLU tagit fram ett innovativt utvecklingskoncept i dialog mellan olika intressenter och allmänheten, under de senaste tre och ett halvt åren. Workshops har hållits med Akademin, företag, civilsamhälle, Kommunen och Regionen. Ett brett engagemang har uppstått, stödjande insändare har skrivits, och intresseanmälningar för boende och medverkan har anmälts.
Förtroendet är stort
Mittuniversitetet i samverkan med näringslivet ska följa, stödja och utvärdera projektet. Folkbildningsförbund, konstföreningar, näringsidkare och utbildningsorganisationer liksom även andra aktörer har uttryckt intresset om att medverka i projektet och använda det nya området som en arena för entreprenörskap och lärande.
Det öppna arbetssättet har kännetecknat processen och skapat en framgångsrik dialog med allmänheten och östersundsborna.
Film från JLU:s senaste dialogmöte.
Sammanfattning från dialogmöte hösten 2022
Den 24 oktober 2022 hälsade landsantikvarie Olov Amelin välkommen till JLU:s senaste dialogmöte med inbjudna grannar och intressenter. Projektet och planeringsläget med skisser presenterades av projektgruppen, av Östersunds kommun om planprocessen och av Mittuniversitetet med avseende på forskning. Syftet var att med synpunkter som kom in kunna förbättra förslaget inför den formella detaljplanenen.
I Rhentzogsalen beskrevs projektet ur en rad olika synvinklar. Görel Åsbo- Stephansson berättade om Remonthagens historia och arbetet med konst, lek och lärande.
Efter presentationerna flyttade mötet till Nationalmuseums Konstlobby för en dialogworkshop. Där diskuterades både värden och farhågor med projektet. Utdelat material fylldes av synpunkter; material som sedan samlades in till projektet.
Efter gruppdiskussionerna fick varje grupp möjlighet att lyfta sina viktigaste argument till alla.
Under sista punkten på programmet fick deltagarna chansen att sätta sig med representanter från projektgruppen för att ställa frågor och lämna synpunkter på arkitektur, kultur och konst, detaljplan, odling och trädgård, med mera. Totalt tre timmar givande information och diskussion för alla medverkande.
– Dialog med olika intressenter och medborgare berikar projektet ständigt. Det är det här som för projektet framåt, säger Kevin Denham, projektledare JLU.
Vi ska bearbeta planerna utifrån till exempel synpunkter om siktlinjer, gröna värden och parkeringsmöjligheter. Vi kan också bekräfta att det finns ett stort intresse att vidareutveckla befintliga kvalitéer på Remonthagen som till exempel odlingen, vattnet, fältet, kullen, vackra boenden, mötesplatser, verksamheter och gårdsbutik. Centrum delen och torget var uppskattade av både närboende, och av organisationer som vill bedriva verksamhet med tydlig inriktning mot hållbarhet och lärande och använda området som pedagogisk resurs.
Förslag innan dialogmötet
Förslag efter dialogmötet
Lyssna på
Anne-Katrin Ångnell om makroekonomiska förutsättningar
Intervjuer från dialogmötet hösten 2022
Maria Boberg, stadsarkitekt, Östersunds kommun
– Ett jättespännande projekt med många aktörer som är inblandade. Det är lite ovanligt att man också tar in åsikter från så många olika håll och så här tidigt i projektet. Det är många bra tankar och idéer. Jag tycker det viktigaste är hållbarhetstanken som måste vara bärande hela vägen, den får inte försvinna och det är också den som har gjort att det här projektet får ta en del av den här rekreationsytan i anspråk.
– Risken är kanske att det tar lite längre tid när det är så många parter inblandade och vi får hoppas att man kommer i mål med alla fina visioner som finns. Det är väl farhågan, att man får hyvla bort och skala av en del av visionerna på vägen för att komma i mål.
Maria Boberg, stadsarkitekt, Östersunds kommun
Martin Björnwall, avdelningschef, studieförbundet vuxenskolan, Jämtlands län
– Otroligt intressant projekt där bildande är en del av det hela - vi lär oss saker samtidigt som vi bor. Då vill man som folkbildare vara inblandad förstås.
– Det blir lite som att skapa en småstad där sociala kunskaper är viktiga, dela och förmedla kunskap mellan varandra om tillexempel hantverk och odling. Vi kan snacka med grannen eller grannes barn i stället för att bara söka information i böcker eller på internet. Vi blir starkare som samhälle då.
– Jag tror att det är helheten som är avgörande för området, en bit är inte viktigare än andra.
Martin Björnwall, avdelningschef, studieförbundet vuxenskolan, Jämtlands län
Manne Mosten, entreprenör och restaurangägare, Östersund
– Jag tror att det är flera saker som gör det intressant. Det behövs ett nytänk i bostadsbyggande kopplat till hållbarhet och hur man vill leva och hur man vill röra på sig. Umgås och träffa andra. Torget, Community och föreningslivet har viktiga platser. Odlingen är också viktig, det är ett stort värde att kunna odla i stan även om man bor i lägenhet.
– Det finns röster här som ser det som negativt med det här bostadsområdet men om jag redan bodde runt Remonthagen så skulle jag bara se vinster med det här bygget - en småstad i staden. Bra för området och bra för Östersund, för det är den här typen av boende som lockar många, även folk från andra städer.
– Om jag och sambon flyttade hit skulle vi absolut vara engagerade i det som görs och händer kring torget. Det här kommer vara en betydligt mer inspirerande och engagerande form än en vanlig bostadsrättsförening. Att kunna odla för att förse sina verksamheter med grönsaker och kryddor på ett café på torget till exempel är något som vi kommer se mer av.
Manne Mosten, entreprenör och restaurangägare, Östersund
Elin B Ståhl, pedagog och konstnär, Östersund
– Jag tar med mig glädjen av att få uppleva alla människor som är så entusiastiska över bostadsområdet. Jag är glad över att konsten genomsyrar projektet, det vackra finns med och konsten kommer in här tidigt. Inte något som man slänger in i efterhand. Konsten är ju navet i samhället och att man gör det i det här projektet från början är otroligt viktigt. Många av de som är med här är engagerade från början så jag tror att det kan bli bra.
Elin B Ståhl, pedagog och konstnär, Östersund