Ny stadsdel i Östersund med boende, forskning och odling i samspel

Vad är Nya Remonthagen?

Nya Remonthagen är ett nytt stadsområde som kombinerar kunskaper och erfarenheter från vårt kulturarv med modern standard, precis vid stadens östra entré.

Ambitionen är att utveckla en levande miljö med bostäder, verksamheter, odling och offentliga rum som samverkar för en hållbar stadsutveckling. Universitet, näringsliv, civilsamhälle och myndighet ska mötas och påverka varandra.

Stadsbyggnadskonst, landskapsgestaltning och arkitektur ska skapa lämpliga ramar för en stadsdel som kretsar runt ett vackert parkrum, attraktiv för såväl besökare som för boende i området.

Stadsdelen ska minimera det ekologiska avtrycket och bidra till en ökad biologisk mångfald. Tekniska lösningar ska kretsloppsanpassas.

 

En viktig del i arbetet har varit att foga in den nya stadsdelen i den befintliga strukturen på ett vackert och praktiskt sätt, dvs att söka en helhet för projektet och det omgivande området.

Framtidsvisionen

Översiktsplanen säger

I Östersunds kommun finns det mycket. Här finns även Jämtlands enda stad, tätorter med egna identiteter och levande landsbygd. Kommunen präglas av det öppna odlade landskapet vid Storsjön och stora naturområden vid foten av fjällvärlden. Lokaliserad i Sápmi, utgör den samiska kulturen en viktig del av kommunen.

I Östersunds kommun bor runt 64 000 invånare. Enligt SCB:s befolkningsstatistik är Östersund den större kommun i Norrland som ökat näst mest i relativ befolkning åren 2015–2020 (efter Umeå) med knappt 5 %. Under samma period har grannkommunen Åre ökat med nästan 13 % vilket visar på det stora intresset att bosätta sig i länets tillväxtområden. Näringslivet är mångfasetterat med många småföretag. Den största näringen är besöksnäringen. Kommunen är känd för sitt mathantverk och Jämtlands län har flest småskaliga matproducenter i landet.

Östersund är även en attraktiv studentstad. Mittuniversitetet har drygt 20 000 studenter, varav cirka 6 000 studenter på campusutbildningar med jämn fördelning mellan Östersund och Sundsvall - resten läser distansutbildningar. Forskning bedrivs här bland annat inom Nationellt vintersportcentrum och Etour –Turismforskningsinstitutet.

Den fysiska planeringen ska skapa en samhällsstruktur som bygger på ett kretsloppstänkande. Kommunen ska sträva mot långsiktig hushållning och biologisk mångfald vid nyttjande av mark och vatten. 

Energi- och materialanvändningen ska vara effektiv i förhållande till nyttan och vi ska minimera negativ inverkan på omgivningen i form av utsläpp till luft och vatten. 


Vi vill ha växtvärk

75 000 invånare år 2040 är målet och närhet är ledord, det vill säga staden behöver växa inåt.

Vi blir allt äldre

De äldre blir fler, vilket ställer högre krav på samhället. Samtidigt har de äldre värdefulla erfarenheter som behöver föras vidare till yngre generationer. Utbyte mellan generationerna behöver främjas.

Vi har bara ett jordklot

Vår livsstil har de senaste 100 åren påverkat jorden negativt. Stadsplaneringen måste skapa möjligheter som minskar våra avtryck på miljön och klimatet.

Vi ska må bättre

Bara hälften av befolkningen är tillräckligt aktiva. Vi har en ökning av övervikt och fetma. Stadsplaneringen måste skapa hälsofrämjande livsmiljöer

Vi vill kunna resa klimatsmart

Växer vi som stad ökar också resandet - mer samarbete i regionen och fler turister föder fler resor.

Vi är ingen ”ö i havet”

Östersund behöver stärka och utveckla sin roll i Åre–Östersundsregionen,

Trondheim–Östersund–Sundsvall, samt hela Norrland.

Konceptet “Nya Remonthagen” vilar på tre ben

  1. Stadsbyggnadskonst

  2. Forskning, kunskap och kultur

  3. Odlingspark – Livets verkstad

 

1 . Stadsbyggnadskonst – Hållbart byggande

Remonthagen är en integrerad del av Östersunds tätort och erbjuder stora möjligheter att skapa något helt nytt ur stadsbyggnadssynpunkt. I ett gestaltningsarbete som präglas av en stark vilja att tillvarata vår äldre tradition att bygga täta trivsamma och välkomponerade kvarter kan vi förnya staden. Med samhällets nya intresse för gestaltning, biologisk mångfald och kretsloppstänkande kan vi sträva efter ett harmoniskt helhetstänkande vad gäller stadens rum, dess offentliga platser och miljön.

På Nya Remonthagen ska boende, forskning, konst och kulturyttringar samspela med varandra och förenas i ett gemensamt parkrum som präglas av odling, konsthantverk och aktiviteter. Området ska förenas med omgivande bebyggelse funktionellt och stadsbildsmässigt, genom kopplingar i gatunät och grönstruktur. Ambitionen ska vara att skapa kvaliteter i stadsmiljön som är hållbara för generationer framöver och påverka varandra kring nya lösningar som rör vår stads hållbara utveckling.

Östersunds första plan från 1787 visar en kvartersstad där odling integrerats med byggnadskvarter. Vi vill ta vid och föra traditionen vidare. Småskaliga, charmfulla bostadskvarter ligger på sluttningarna med vidsträckt utsikt.

Arkitekt Kjell Forshed beskriver arkitekturen

Byggnadsmaterialen ska vara robusta och byggnaderna inte alltför höga. Bostadskvarteret ska planeras så att det finns möjlighet att använda trä som byggnadsmaterial genomgående. Den jämtländska skogen är en tillgång i sammanhanget.

Perspektivskiss Ryttarvägen
 
 

Gestaltningsprogram

I detta material beskriver vi bland annat vision och riktlinjer för utformningen av området.

 

2 . Forskning, kunskap och kultur

I Nya Remonthagen möts olika generationer. Barnfamiljer, unga vuxna i förvärvsarbete, studier eller hemmavarande, liksom andra vuxna och äldre har sina hem med olika boendeformer. Med tillgång till såväl hyresrätter som bostadsrätter inom samma stadsdel ges möjlighet till kvarboende över längre tid. Samspelet mellan olika åldrar kan på så vis främjas och utbytet av erfarenheter underlättas.

Närheten till Universitetet möjliggör enkla kontakter med institutioner och näringsliv. I Nya Remonthagen ska innovationer och forskning prövas och förankras. 

Närheten till staden, kollektiva kommunikationer, kommersiell och allmän service, grönområden och skidstadion svarar mot livets praktiska behov, och kontakten med förenings- och kulturliv kan ske naturligt. Närliggande skidspår och idrottsanläggningar kan främja folkhälsan. 

Konst och konsthantverk förankrade i lokala kulturyttringar placeras i området och förstärker platsens befintliga karaktär.

Samarbeten

JLU- Center

I anslutning till fältet och som länk mellan områdets olika stadsrum finns Nya Remonthagens hjärta, JLU-Centret. En central äng med olika byggnader och kulturyttringar som tillsammans bildar ett levande rum med verksamheter och aktivitet. JLU-centret består av ett huvudhus som inrymmer café, bageri, växthus med trädgårdsmästeri samt salar och kontor för verksamhet.

Det kompletteras med en länga längs Ryttarvägen för att ge en tydlig rumsbildning kring den centrala Ängen. Lokalerna i Norrgårdens bottenvåning samt husen i Västra gruppen kompletterar och ingår i verksamheten. Huvudhuset får terrasser åt både väster och söder. Åt väster har man utsikt mot fjällvärlden, åt söder över så kallade visningsträdgården och fältet. I JLU-Centret kan universitet, näringsliv, civilsamhälle och myndighet mötas och påverka varandra.

Mittuniversitetet i samverkan med näringslivet ska följa, stödja och utvärdera projektet. Folkbildningsförbund, konstföreningar, näringsidkare och utbildningsorganisationer liksom även andra aktörer har uttryck intresset om att etablera sig i JLU-Centret och använda det nya området som en arena för entreprenörskap och lärande kring nya lösningar som rör vår stadens hållbara utveckling. Mer information om detta finns i Gestaltningsprogrammet.

Skulptur och konst

Redan tidigt i projektet har arbetsgruppen framhållit vikten av att med konst på Nya Remonthagen skapa rumskänsla, ge anledning till lek och samtal, men framför allt skapa en attraktiv miljö ur ett estetiskt perspektiv. Konstnärliga bidrag tillförs projektet på olika sätt. Dels i form av fria verk i de publika stadsrummen, till exempel efter promenaden mot fältet eller vid det centrala ängsrummet, dels också inne i bostadsgårdarna. Konstverken ska ha motiv som anknyter till grundtemat för hela projektet, det vill säga att synliggöra sambandet mellan människa och natur. De tre teman för konstverken i Nya Remonthagen är: hästen, det samiska och ett lärande med inriktning på hållbarhet.

Tema "hästen". Skissförslag i wax från Aline Magnusson.

Tema "lärande med inriktning på hållbarhet". Skissförslag från Ann Ahlbom Sundqvist.

Referensprojekt “Sagostigen” av konstnären Ann Ahlbom Sundqvist

 

3 . Odlingspark – Livets verkstad

I odling av jord och omsorg om växter väcks drömmar till liv, planer tar form, och när det levande och sinnliga möts sätts planerna i verket. Odling som folkkonst kan utövas innanför det egna hägnet i den privata lilla täppan, men även tillsammans med andra i gemensamma odlingar och landskapsvårdande initiativ. De ingår i den gemensamma, sammanhållande samhällsväven.

I Nya Remonthagen vill vi bjuda in till en mångfald av aktiviteter och berikande möten mellan proffs och amatörer. I ett naturligt sammanhang väcks engagemang för aktuella utmaningar som hållbarhet, hälsa och biologisk mångfald. Växthus och andra ändamålsenliga lokaler kan rymma caféer, bageri, kursverksamhet, verkstäder och tillfälliga behov av utställningar och marknader.

Med odlingarna som grund är boende, konstnärer och konsthantverkare lika välkomna som tekniska innovatörer för att bidra till parkens gestaltning och kontinuerliga utveckling. Rörelse, lek och avkoppling hör naturligtvis även hemma här.

Med forskning kopplad till området med dess odlingspark kan platsen rentav bilda skola för brukande av mark, och höja livskvaliteten i fram­tida städer. På detta sätt invid en av stadens entréer speglas Östersunds ambitioner för en växande och dynamisk stad.

 

Placering – att bevara och förstärka stadens grönstruktur.

Nya Remonthagen ska kretsa runt det befintliga öppna fältet. Träbyggnader i måttlig skala, ihop med de befintliga tallarna och nya visningsodlingar skapar en vacker ram med promenadstråk runt fältet. Med denna ram och ett aktivt förhållande mellan bebyggelse och grönska syftar Nya Remonthagen till att lyfta och bevara fältet långsiktigt. Det gröna och det stadsmässiga är i ständigt samspel. 

Remonthagen är en historisk värdefull plats, och ett grönområde viktigt att bevara och komplettera för att människor och den biologiska mångfalden ska långsiktigt vara en central del i denna växande del av staden. Utgångspunkten för JLU är att aktivera fältet långsiktigt och i samarbete med kommunen ständigt utveckla och underhålla kvalitéerna i området.

“I slutenhet längtar människan öppenhet och i öppenhet längtar den slutenhet”

– Tagen ur boken TRÄDGÅRD till nöje och nytta, Liljevalchs.

Processen framåt

  • I dialog med Mittuniversitetet, allmänheten och flera andra aktörer har Jamtli tagit fram ett utvecklingskoncept för ett modern hållbart stadsområde i Östersund.

  • Jamtli Living University (JLU) har blivit anvisat mark i utkanten av Remonthagen enligt beslut från en enig kommunstyrelse, i vår 2022.

  • Baserat på de goda resultaten i JLU och den höga acceptansen för konceptet Nya Remonthagen har Jamtli i samarbete med Kommunen gestaltat ett förslag för en ny detaljplan, med utgångspunkt i input och perspektiven från projektets intressentdialog.

  • Detaljplaneprocess med kommunen fram till att detaljplanen vinner laga kraft.

För mer information om den kommunala processen kan du besöka kommunens hemsida på www.ostersund.se